Meer over ons

Wij zijn actiever op Facebook. U vindt ons ook op Twitter.

Hoe hoog is te hoog?

Er is heel wat onrust in Rotselaar over de appartementen die overal in onze landelijke gemeente als paddestoelen uit de grond schieten. Terecht.

Het gemeentebestuur spreekt van kernversterking, maar in feite is het een kernvergroting. Bijna overal waar vandaag gebouwd mag worden, zijn nu appartementen welkom (zie bijlage hieronder). De enige redenering lijkt te zijn: "zo veel mogelijk plaats voor nieuwe inwoners, want nieuwe inwoners zorgen voor meer belastingensinkomsten.".

Zonder visie, geen draagvlak

Appartementen hoeven geen bedreiging te vormen voor de leefbaarheid van onze gemeente. Er is een leefbaar Rotselaar mogelijk, waarin hoogbouw een toegevoegde waarde biedt: meer open ruimte, grotere variatie in het woningaanbod, efficiëntere publieke ruimte, ... Het zou helpen wanneer het gemeentebestuur een positieve toekomstvisie zou uittekenen, in plaats van de evolutie over te laten aan de bouwwoede van projectontwikkelaars.

Wat is er nodig?

We hebben geen vrijbrief nodig om projectontwikkelaars alle kansen te geven. We hebben een visie nodig op een leefbare gemeente die de druk van projectonwikkelaars kan weerstaan.

 1. Beschermen wat we willen houden.
  Vòòr appartementen onze dorp onherstelbaar verstedelijken, moet duidelijk zijn wat we willen houden. Niet elke straat zal kunnen blijven zoals vandaag, maar sommige dorpszichten zijn te mooi om er een appartement voor te plaatsen. Het gemeentebestuur kan officieel laten beschermen, om projectontwikkelaars te snel af te zijn.
   
 2. Groen inplannen
  ​Wanneer je project na project toelaat, zonder plan, verdwijnt elk open plekje en is Rotselaar onherstelbaar verstedelijkt. Het gemeentebestuur kan werk maken van een groenblauwe gemeente. De Vlaamse overheid heeft hiervoor een draaiboek ontwikkeld, maar de uitvoering ligt uiteraard bij de gemeente.
   
 3. Publieke functies voorzien
  We weten vandaag al dat meer inwoners zal zorgen voor meer nood aan scholen, kinderopvang, ontspanningsruimte, ... Het gemeentebestuur kan die nu inplannen om met projectonwikkelaars te onderhandelen om die in te vulllen.

Participatie

Je kan een dorp alleen succesvol vernieuwen wanneer je de inwoners erbij betrekt. Je mag niet alleen kijken naar de toeristische meerwaarde van publieke locaties, maar moet zorgen voor wat bewoners belangrijk vinden. De klankbordgroepen voor de 'doortochten' waren een goede start. Jammer genoeg is dat positief initiatief doodgebloed, terwijl het net uitgebreid zou moeten worden om ook de ruimte naast die doortochten in te richten.

De burgers komen nu al ongevraagd me constructieve ideeën op de website Leefbaar Werchter.

 • Verhoogde verkeersveiligheid met zone 30, éénrichtingsstraten, doodlopende straten, autovrije voetpaden, ...
 • Meer lokale activiteiten: upgrade Jack-op, ruimte voor verenigingen, ...
 • Heel wat meer ideeën op de website van het bewonersinitiatief.

 

 

 

 

Leefbaar Groen

We wonen in een prachtige landelijke gemeente. Het zou jammer zijn als die verknoeid wordt door een gebrek aan visie. Ik hoop dat het gemeentbestuur zich snel herpakt, of dat Groen na de volgende verkiezing zelf het initiatief krijgt ;-)

Ik kijk al uit naar onze 7de dag op 2 oktober, waar we al een eerste stap zetten.

Tags: 

Bijlagen: 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.